PROJEKT PROACTIVA: ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA – Stvoreni su preduvjeti za početak osposobljavanja i nastavak ostalih projektnih aktivnosti

Grad Valpovo se proteklih godina doista pozabavio rješavanjem problema zapošljavanja na području Valpovštine, čemu pridonosi i ovaj vrijedan projekt koji stvara sinergiju struke, obrazovnih institucija i poduzetnika, a sve s ciljem razvoja gospodarstva. Rekao je to Matko Šutalo, gradonačelnik Grada Valpova na otvorenju početne konferencije projekta Proactiva – lokalna inicijativa za zapošljavanje na području Valpovštine. Konferenciji su prisustvovali predstavnici svih projektnih partnera, a provedene aktivnosti, uz najavu nadolazećih, predstavio je Marko Barišić iz Valpovačkog poduzetničkog centra.

Početak osposobljavanja očekuje se 3. svibnja

Epidemiološka situacija nas je spriječila, pa više od godinu dana nismo mogli održavati aktivnosti, zbog čega je projekt dobio produženje za 6 mjeseci, što će nam iz ove pozicije biti dostatno da ga provedemo u cijelosti. Naime, sada smo napokon stvorili sve preduvjete da krenemo s osposobljavanjima i radionicama koje su centralni dio ovog projekta – ukazao je Barišić, naglašavajući kako će održavanje svih aktivnosti biti prilagođeno mjerama HZJZ-a i Ministarstva zdravstva.

Nakon općih podataka o projektu, na konferenciji su po stavkama pojašnjene sve projektne aktivnosti, od kojih se kao najvažnije ističu osposobljavanja za elektromontere, CNC operatere i web dizajnere, koja započinju već 3. svibnja. Srednja škola Valpovo, kao projektni partner, izradila je kurikulum, odnosno Program osposobljavanja za poslove izrade razvodnih elektroormara, koji sadrži 176 sati nastave, a koja uz teoriju, podrazumijeva i praksu u tvrtki TEO – Belišće.  S druge strane, već spreman program za CNC operatere u trajanju od 220 sati će proći polaznici koji će praktični dio odraditi u tvrtki Harburg – Freundenberger Belišće.

Velik interes i pogodnosti projekta Proactiva

– Program osposobljavanja za web dizajnere je izazvao jako velik interes. Tako nam se prijavilo već 30 zainteresiranih, iako možemo primiti tek 15 osoba koje će završiti edukaciju u novoopremljenoj učionici Srednje škole Valpovo, koja je sada bogatija za 15 novih računala na kojima će se po završetku projekta nastaviti obrazovati nove generacije – otkrio je Marko Barišić iz VPC-a, podsjećajući kako će polaznici svih programa osposobljavanja u rujnu položiti i edukaciju komunikacijskih vještina, kako bi se znali što bolje predstaviti na tržištu rada. U svemu tome, bit će organizirano i 6 informatičkih radionica, za koje je već prikupljen dovoljan broj sudionika, što je, smatra Barišić, jasan znak da još nema dovoljno informatički pismenih osoba na području Valpovštine.

Upravo zato, u sklopu projekta Proactiva će bito organizirane animacijsko-motivacijske aktivnosti za osnovnoškolce, kako bi ih se potaknulo na upisivanje tehničkih zanimanja, kao i za srednjoškolce, kako bi im se prikazale sve prednosti IT sektora. Ovakve aktivnosti će se nastaviti provoditi i po završetku projekta, kako bi se nove generacije na vrijeme upoznale s potrebama tržišta rada. U tom smislu, Grad Valpovo će s partnerima razviti i prilagođene usluge za zapošljavanje, kako bi se iznašla nova rješenja koja će povezati poduzetnike i radnu snagu na području Valpovštine, čemu će svakako doprinijeti i Klub za zapošljavanje, osnovan upravo u okviru projekta Proactiva.

Web platforma za povezivanje tvrtki i radnika

– Klub za zapošljavanje je osnovan u sklopu Valpovačkog poduzetničkog centra, a u okviru njega je izrađena i web platforma, na kojoj će poduzetnici moći prijavljivati svoje potrebe za radnicima, odnosno za profilom radnika koji im nedostaje, dok će tako svaka nezaposlena osoba moći vidjeti koji su poslovi traženi na području Valpovštine – zaključio je Barišić, napominjući kako Klub za zapošljavanje, web platforma, pa tako i sam projekt Proactiva, omogućavaju premošćivanje nesklada na tržištu rada, nivelirajući dugogodišnji jaz između ponude i potražnje.

VIŠE O PROJEKTU

Projekt “Proactiva – lokalna inicijativa za zapošljavanje na području Valpovštine” u potpunosti je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna je vrijednost projekta 986.396,61 kuna, a trajanje 24 mjeseca. Projektni partneri su Lokalna-razvojna agencija Valpovo-Petrijevci d.o.o., Harburg-Freudenberger d.o.o., TEO-Belišće d.o.o., Srednja škola Valpovo i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Osijek.

KONTAKT

Marko Barišić

pravni savjetni i savjetnik za LR i EU fondove

Valpovački poduzetnički centar

marko.barisic@vpc.hr

+385 91 890 5823

Izradu internet stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.